Festival de Blues de Barcelona 2023

. Esdeveniment: Festival de Blues de Barcelona 2023
. Data: 08/07/2023
. Lloc: Pati de la Seu del Districte de Nou Barris (Barcelona)
. Promotor: Associació Capibola Blues
. Crònica i fotografies: Òscar Saro (SR)

El festival i els organitzadors – Blues per a tothom

L’Associació Capibola Blues es va crear el 2003 al districte de Nou Barris (Barcelona) amb l’objectiu promoure aquest gènere musical i d’acostar-lo a tothom. Tenen una destacada orientació social i no han parat de fer tot tipus d’activitats molt interessants que han transcendit a tota l ciutat: Les Nits de Capibola Blues, el Pic-nic de Blues, l’Escola Taller de Blues…

El mateix 2003 l’Associació va posar en marxa el Festival de Blues de Prosperitat (Nou Barris), esdeveniment que va ser l’embrió de l’actual Festival Blues de Barcelona. Un festival musical amb 10 anys d’experiència i referent destacat de la música blues a la Ciutat Comtal. Un festival que, any rere any, ha acostat el millor blues nacional i internacional a milers de ciutadans, amb concerts gratuïts i activitats paral·leles com les classes mestres d’instrument, les jam sessions i les actuacions per col·lectius de sensibilització (hospitals i centres penitenciaris).

L’Associació Capibola Blues i el seu festival de Blues de Barcelona són iniciatives musicals, divulgatives i solidàries promogudes per gent molt maca que convé recolzar i fer costat.

Els concerts que compartim en la present crònica formen part de la segona jornada del festival, dia 8 de juliol del 2023.


La ubicació del concert – Un indret màgic per escoltar música en directe.

El Festival de Blues de Barcelona es celebra a un dels espais més bonics per veure música en directe a la ciutat de Barcelona, el Pati de la Seu del Districte de Nou Barris. És un lloc que ens estimem molt, perquè nosaltres també som de Nou Barris i, casualment, està a molts pocs metres de la seu social del nostre projecte.

Nou Barris va obrir aquest espai a la ciutadania a partir del 2015, amb l’encert de convertir l’indret en un punt de trobada ciutadana. Amb aquesta premissa, no ens estranya que el Festival de Blues de Barcelona hagi estat una de les iniciatives que han aprofitat aquest equipament municipal.

És tracta un espai bonic, rodejat d’arcades i amb unes palmeres enormes. La il·luminació de les façanes i de les pròpies palmeres quan es fa fosc el converteixen en una ubicació màgica per escoltar música en directe.


Betta & The Groovers – La força del blues cantat per dones

Els encarregats d’obrir aquesta jornada del festival van ser Betta & The Groovers, un projecte liderat per la cantant madrilenya Betta Berodia.

Influenciada per cantants com Etta James, Big Mama Thornton, Bessie Smith… Betta va gravar al 2016 el seu primer EP “My inspiration” a Chicago. Va ser de tornada d’aquesta experiència que va decidir formar una banda per poder plasmar tot el seu talent.

Betta & The Groovers van superar sobradament les dificultats de ser els primers en tocar. Aconseguint, a base d’energia i de clàssics del blues, aixecar al públic de les cadires i apropar-lo a l’escenari .

Betta té una veu descomunal i defensa amb molta solidesa la bandera del blues cantant per dones.

Acompanyada d’uns Groovers brillants (teclat, contrabaix i bateria), ens van regalar un generós repertori inicial de la jornada.


Vanessa Collier – Blues amb estil propi que es va fer un lloc en els nostres cors

La jove cantant, compositora i saxofonista nord-americana Vanessa Collier (Tennesse, USA) var regalar-nos el segon concert de la nit, deixant el llistó a un nivell altíssim.

Collier es va graduar al 2013 en la prestigiosa Berklee College of Music, obtenint la doble titulació en interpretació i producció musical. Abans de finalitzar els estudis va girar durant una mica més d’un any i mig amb el guitarrista de blues Joe Louis Walker, començant poc després una carrera pròpia que l’ha situat com una de les grans revelacions del blues nord-americà. Reconeguda amb diferents premis, destaca per haver guanyat tres cops els Blues Music Awards

Establerta des de fa uns anys a França passa gran part del seu temps sobre els escenaris, actuant en alguns dels festivals de música més prestigiosos del món.

En directe, Collier ens va oferir un concert molt estimulant, amb una destil·lació molt personal de blues amb estils molt diversos com funk, soul i country. Combinant una veu plena de matisos amb  una carismàtica manera de tocar el saxo, es va posar el públic a la butxaca i va completar una actuació vibrant i digna de recordar. La banda que l’acompanyava (guitarra, baix i bateria) va aportar una sonoritat més elèctrica que la del primer concert, destacant l’aportació de tots tres a un resultat global molt brillant. Ens va agradar especialment la tècnica del guitarrista, saltant amb facilitat dels riffs plens de rythm&blues als solos explosius. Collier també va tocar la guitarra en algun dels temes.

Tal com va passar en una de les seves cançons, fent-se un lloc entre el públic mentre ens parlava amb el seu saxo, per mèrits propis Collier també es va fer un lloc en els nostres cors.


Chris Cain – Una connexió profunda amb el blues

Chris Cain es un mestre del blues nascut a San José (California-USA). Guitarrista consumat, amb 15 àlbums editats i multitud de premis i reconeixements, entre els que destaquem múltiples nominacions en els Blues Music Awards de Memphis com a millor Guitarrista de Blues de l’any.

Fent servir les seva pròpia presentació: “Preneu una mica d’influència de B.B. King, Albert King, Ray Charles i una mica d’Albert Collins. Afegiu-hi enlluernadors cops de guitarra de blues i jazz, una rica veu de baríton amb ànima que ofereix lletres originals, sovint irònices i assetjades, amb canvis d’acords i instrumentació sofisticats, i habilitats en diverses trompes i teclats, tot amb un toc de la ciutat que mai no li falta una passió abrasadora. Tot s’afegeix a l’únic Chris Cain, que ha passat de ser un fenomen nouvingut que va irrompre a l’escena del blues el 1987 amb un debut clàssic, a ser una llegenda, inspiració i membre consolidat del panteó del blues.

Cain ens va oferir un final de festival esplèndid amb un enfoc digne dels guitarristes més clàssics del blues elèctric. Amb la seva Gibson ES-335 va destil·lar frasejos melòdics, fluïts i creatius… moments màgics. Ens va agradar especialment la manera que té d’alternar aquest toc suau amb un augment de la intensitat per crear contrastos que fan vibrar al públic. La seva manera de cantar també ens va semblar molt interessant, amb un to càlid i ple d’ànima.

La banda acompanyant (teclat, baix i bateria) va complir el seu paper amb molt nivell, destacant un baixista molt jove i d’una tècnica diferencial.

Amb un concert bonic i passional, Cain ens va poder demostrar la seva profunda connexió amb el blues.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *